Bouwen met Staal º Staalfederatie

Bouwen met Staal
Dinsdag, 17 september 2019

OPLEIDINGEN start najaar 2019

De enige bron van kennis is ervaring... Kennis delen om de (staal)bouwbranche slimmer en sterker te maken. Dat is de voornaamste drijfveer van de ervaren docenten van de opleidingen en cursussen van Bouwen met Staal.

In september en oktober starten, zoals elk jaar, vijf opleidingen op (V)MBO-, HBO- en WO-niveau. Op 3 september trappen de opleidingen Staalconstructeur BV/BmS, Constructief ontwerpen BV/BmS en B-module af. Laatstgenoemde opleiding is een vooropleiding voor de opleiding Staalbouwkundig tekenaar/constructeur BmS die 1 oktober begint. Op 9 oktober tenslotte is de eerste les van de opleiding Staalbouwkundig detailleren BmS. Meer informatie over de opleidingen is te vinden op de website van Bouwen met Staal.

In de agenda hieronder vindt u het volledige aanbod aan cursussen, opleidingen en studiedagen. Wilt u weten wat er in de staalbouw speelt? Kom dan op 8 oktober naar de Nationale Staalbouwdag in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

VERENIGINGSNIEUWS 2019

September

'Hallenbouw is de kurk waar de staalbouw op drijft', is een gevleugelde uitspraak. Dat blijkt ook uit het marktaandeel van circa 85% en uit het feit, dat grofweg de helft van alle staalconstructies in Nederland wordt gefabriceerd voor de industriële bouw.

Een belangrijke taak van Bouwen met Staal is het vastleggen van en het doorgeven van die kennis. Volgend uit het boek Hallen wordt in oktober en november een geheel nieuwe cursus gegeven, namelijk de cursus Hallenbouw. De modules, over onder andere het constructief ontwerp, stabiliteit, vloeren, gevels en daken, brandveiligheid, kosten, kraanbanen en duurzaam bouwen kunnen los van elkaar worden gevolgd. Telkens is er een middag- en een avondmodule op dezelfde dag.

Naast deze betaalde cursussen, biedt Bouwen met Staal ook kostenloze evenementen, zoals de Nationale Staalbouwdag. Hopelijk tot ziens bij de cursus Hallenbouw. In ieder geval tot 8 oktober in Rotterdam!

Augustus

Op 10 augustus komt een fors deel van de overkapping van het AZ-stadion in één keer naar beneden (± 20x30 m). Delen waaien op de parkeerplaats. Niemand raakte daarbij gewond, het stadion was op dat moment leeg. Wat is bekend over de staalconstructie en de instorting? Op de website van Bouwen met Staal staat een aantal zaken op een rij. De Gemeente Alkmaar stelt in verband met de vele aanvragen van de media de openbare stukken van de bouw van het AZ-stadion beschikbaar via hun website. Bouwen met Staal maakt u enigszins wegwijs in de stapel documenten. Op de nieuwspagina's geven wij regelmatig updates over deze calamiteit, inclusief vragen en opmerkingen van geïnteresseerde lezers en leden.

Verder vindt u in deze maandelijkse, digitale nieuwsbrief Verenigingsnieuws uiteraard weer verwijzigingen naar avondsessies, cursussen en andere evenementen. Én toegevoegde en geactualiseerde, kostenloos beschikbare, informatie over koudgevormde profielen en staalframebouw.

En als klap op de vuurpijl is de inschrijving van de Staalbouwdag geopend. Tot ziens op 8 oktober!

Juli

In deze maandelijkse, digitale nieuwsbrief Verenigingsnieuws vindt u uiteraard weer verwijzigingen naar avondsessies, cursussen en andere evenementen. Maar wist u, dat Bouwen met Staal ook veel informatie gratis, online aanbiedt? Naast de corporate website zijn er portals met informatie over bepaalde onderwerpen. Op Duurzaam in staal vindt u bijvoorbeeld informatie over circulair, licht en energiezuinig bouwen.

Op dat vlak zijn er interessante ontwikkelingen. Vanaf 1 juli 2020 worden de energieprestatie-eisen voor nieuwe utiliteitsgebouwen, woningen en woongebouwen BENG. BENG staat voor Bijna EnergieNeutraal Gebouw en is de opvolger van de huidige EPG. Er wordt gebruik gemaakt van de nieuw ontwikkelde rekenmethode NTA 8800.
Ook op circulair vlak zijn er veranderingen aanstaande. Bij de basisnorm NEN-EN 15804 is een amendement aangenomen. Hierdoor wordt het verplicht om in de productkaarten (die ten grondslag liggen aan de MPG-berekening) ook sloop, hergebruik en recycling mee te nemen. Dit zijn zoals bekend sterke punten van stalen bouwsystemen.

Juni

Vorig jaar voerde Bouwen met Staal in samenwerking met Avante Consultancy een uitgebreid marktonderzoek uit naar de positie van staalbouw in de utitliteitsbouw. Op verzoek van Worldsteel werd ook in breder, internationaal verband gekeken. Uit het marktonderzoek kwam naar voren, dat in vele landen - en zeker in Nederland - de hallenbouw de kurk is waarop de staalbouw drijft. Reden te meer om een boekpresentatie te organiseren waar het kakelverse, nieuwe boek Hallen wordt gelanceerd.

De resultaten van dit marktonderzoek onder architecten, constructeurs en staalbouwers werden gepubliceerd in drie artikelen (zie o.a. editie 267) in het vaktijdschrift Bouwen met Staal. Met een deelname van bijna 150 medewerkers van staalconstructiebedrijven werden alle verwachtingen overtroffen. Onder deze personen werden enkele prijzen verloot. Winnaar van de hoofdprijs is Mark Assink, senior structural engineer bij Nedcon in Doetinchem. Met de engineering-afdeling, waar Mark onderdeel van uitmaakt, vond eind mei de volledig verzorgde bedrijfsbarbecue plaats aan de rand van het zonovergoten recreatiemeer Stroombroek.

Het evenement van het jaar zit er weer aan te komen! Voor sommigen is het de Nationale Staalbouwdag (dit jaar op 8 oktober in Rotterdam met iets nieuws: de Hackaton). Velen zien reikhalzend uit naar de drukbezochte avondsessie bij Van den Brink Staalbouw in Nijverdal. Weer anderen kunnen niet wachten op het allernieuwste boek Hallen of zijn er zeker van dat het voorproefje van eerder genoemde Hackaton het summum is dit jaar: de middagsessie SMARTconnection.

APP STAALPROFIELEN 3.0

App Staalprofielen


De nieuwe versie van de app Staalprofielen is gereed en is 15 november 2017 aangeboden aan Apple, Android en Windows.

De nieuwe app voor Apple (iPhone) is verrassend snel geaccepteerd.
De verwachting is dat de andere twee versies ook snel beschikbaar komen. Ditzelfde geldt voor de Windows pc-versie.

Bron: Staal in beeld uitgave november 2017

NIEUWSBRIEVEN

Bouwen met Staal geeft diverse nieuwsbrieven uit:

Kijk voor meer informatie op de website van Bouwen met Staal

Bijbehorende afbeeldingen