CORONA informatiepunt

14 april 2021

Vanaf begin maart hebben wij u op deze plek steeds een update gegeven van publicaties over dit onderwerp afkomstig van een aantal landelijke en overheidsinstanties die u continu over dit onderwerp kunnen informeren en hulp bieden bij diverse corona gerelateerde vragen. Het doel was het zoeken in het corona doolhof van u over te nemen. Nu de meest relevante informatie terug te vinden is op de website van de Rijksoverheid verwijzen wij u daar graag naar, zodat u altijd beschikt over de meest recente informatie. Hebt u aanvullingen hierop of zakelijke vragen die betrekking hebben op het coronavirus, dan ontvangen wij de informatie graag. Wij hebben niet op alle vragen een antwoord, maar als de vragen beter in zicht zijn, dan kunnen we daar beter op inspelen. Bestuur en bureau wensen u het allerbeste toe in goede gezondheid in deze uitdagende tijden.


19 maart Routekaart coronamaatregelen

22 februari – Subsidieregeling praktijkleren

In het pakket dat vorige week bekend is geworden in het kader van de gevolgen van Corona zat extra geld verscholen voor de tegemoetkoming die bedrijven krijgen in het kader van een BBL-student-werknemer. Er was wel onduidelijkheid over de precieze uitwerking en over de duur. Voor het lopend studiejaar 20-21 krijgen bedrijven € 2700,-. De pot is groter geworden en op grond van het aantal studenten is dat wel zeker. Volgend studiejaar 21/22 is er ook extra geld en krijgen bedrijven waarschijnlijk weer € 2700,- Dit nog wel met een voorbehoud want het is afhankelijk van het aantal leer/werkplaatsen.

Alles wordt in het werk gesteld om het aantal duale- of bbl- werkplekken zo snel als enigszins mogelijk weer op peil te brengen. Om die reden wordt de aanpak stage- en praktijkleren voortgezet en waar nodig uitgebreid. Er zal de komende tijd nog een extra inspanning nodig zijn, omdat er een stuwmeer is ontstaan doordat een flink aantal studenten hun stage niet hebben kunnen lopen of geen duale- of bbl-leerplek hebben kunnen bemachtigen. Gezien de te verwachten ongunstige arbeidsmarktomstandigheden de komende jaren zal dat veel vergen van alle betrokken partijen van werkgevers, instellingen, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en niet in de laatste plaats van de studenten zelf. Daarom zal voor de duur van het programma ook de subsidie praktijkleren generiek worden opgehoogd naar €2700 (het maximum). Aan SBB en de hogescholen zullen tevens aanvullende middelen worden toegekend om het stageoffensief in het mbo en hbo de komende tijd gestalte te geven.

Bronvermelding: Geo Aldershof – Vereniging NVG

09 februari – Aangenomen moties bij debat steunpakket / TVL

Op 9 februari stemde de Tweede Kamer over de moties die zijn ingediend tijdens het debat over het steunpakket. Er is weer een aantal goede moties aangenomen. Zo hebben de coalitiepartijen de regering opgeroepen om samen met brancheorganisaties ondernemers te identificeren die geen geld ontvangen uit de TVL. Bent u een ondernemer die hier geen gebruik van kan maken, graag uw reactie.

8 februari – Avondklok verlengd

De avondklok wordt verlengd tot woensdag 3 maart 04.30 uur. Dat is nodig, omdat nieuwe, besmettelijkere varianten van het coronavirus terrein winnen in Nederland. Dat kan leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. De overige maatregelen van de lockdown blijven doorlopen zoals eerder aangegeven in de persconferentie van dinsdag 2 februari.

23 januari 2021 – In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok

Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.

Het is verboden om dan zonder geldige reden op straat te zijn. Dit is een zware coronamaatregel boven op de huidige lockdown om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan.

Werk gerelateerde bewegingen zijn toegestaan
De Tweede Kamer moet zich nog buigen over het voorstel van het kabinet om een avondklok in te voeren.

Er zijn grote zorgen over de Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus ontdekt waar zorgen over bestaan. Het is noodzakelijk om nu besmettingen af te remmen en de verspreiding van nieuwe varianten te vertragen. Zodat de ziekenhuizen ruimte houden voor coronapatiënten en andere zorg zoveel mogelijk door kan gaan. Als we nu niets extra’s doen, dan kunnen we daar later spijt van krijgen. Veel mensen worden besmet met corona bij het samenkomen van familie en vrienden. Het verbod om ’s avonds buiten te zijn, zorgt ervoor dat minder mensen bij elkaar op bezoek gaan en elkaar ontmoeten. Uit onderzoek blijkt dat een avondklok helpt om de verspreiding van het virus af te remmen.
Als mensen toch zonder geldige reden naar buiten gaan, dan is hier beter tegen op te treden. De boete is € 95.

De regels zoals het kabinet bepaald:
U blijft tussen 20.30 uur en 4.30 uur binnen.
U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is.
Dit is uitsluitend toegestaan met de volgende geldige redenen:

  • Bij een calamiteit;
  • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
  • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;
  • Als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;
  • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
  • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
  • Als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje.

Formulieren
De Rijksoverheid stelt formulieren beschikbaar op de pagina van de Rijksoverheid.
Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier ‘NVG Eigen verklaring_avondklok’ bij zich hebben. Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heeft u geen formulier nodig.
Als u naar Nederland reist, dan moet u wel laten zien dat u uit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom u tijdens de avondklok reist. Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een NVG Werkgeversverklaring_avondklok tonen. Deze kunt u aan uw werkgever vragen. Politie, brandweer, ambulancepersoneel en internationaal goederenvervoer is uitgezonderd van de avondklok en heeft geen formulier nodig om de straat op te gaan.
De avondklok geldt tot woensdag 10 februari 2021 04.30 uur.

01 december – Dragen mondkapje verplicht

Per 1 december 2020 is het dragen van een mondkapje verplicht in onder andere winkels, musea, restaurant en theaters. De mondkapjesplicht is vastgelegd in een ministeriële regeling.

27 november – Coronacalculator van VNO-NCW en MKB-Nederland / aangepast aan de regelingen van Q4

De coronacalculator van VNO-NCW en MKB-Nederland is aangepast aan de regelingen van Q4 waarvan de loketten vorige (NOW) en deze week (TVL) zijn geopend. Uw leden kunnen hiermee eenvoudig berekenen waar zij eventueel recht op hebben en wat zij eventueel nog meer kunnen doen om hun liquiditeit te versterken.

17 november – NOW 3 / vanaf vandaag aanvragen

Vanaf vandaag kunnen werkgevers die omzetverlies hebben als gevolg van de coronamaatregelen bij UWV een aanvraag doen voor NOW3 (periode oktober-december), om een groot deel van de loonkosten vergoed te krijgen. Zie: website UWV. Binnenkort zal het kabinet besluiten over het steunpakket na 1 januari a.s. Ingezet wordt op doorzetten van de huidige maatregelen met een plus (zie: inzet).

11 november – Verkort de doorlooptijd van de coronatest met een aanvraag via DigiD

Overheid en het bedrijfsleven hebben de krachten gebundeld om de landelijke corona testcapaciteit flink uit te breiden. Belangrijk hierbij is het snel verwerken van gegevens om de doorlooptijd van de test te verkorten. Dit kan door zoveel mogelijk de coronatest met behulp van DigiD aan te vragen via de coronatest website in plaats van telefonisch. Bij het digitaal aanvragen van de test, wordt de testuitslag digitaal gegeven en hoeft er bij een negatieve uitslag niet onnodig lang gewacht te worden op een telefonisch bericht. Een medewerker kan in dit geval direct de werkzaamheden hervatten. Het is daarom zinvol uw medewerkers hierop te wijzen.

03 november – Tijdelijke verzwaring gedeeltelijke lockdown

Het kabinet heeft daarom besloten om voor de komende 2 weken, bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen in te stellen.
Lees hier het gehele bericht en bekijk de bijgesloten pdf.

02 november – Vragen over testen

Wanneer testenSteeds meer ondernemingen hebben in toenemende mate te maken met een verminderde inzet van personeel vanwege corona. Niet eens zozeer omdat de medewerkers zelf ziek zijn geworden, maar bijvoorbeeld omdat ze in afwachting zijn van het laten afnemen van een coronatest en daarna moeten wachten op de uitslag. In het MKB-metaal is thuiswerken geen optie voor de werkvloer en daarom is het van cruciaal belang dat er op grote schaal kan worden getest en medewerkers snel de uitslag krijgen. Dan pas kan de productie adequaat ingepland worden en komt de continuïteit van het bedrijf niet in gevaar.

Er zijn verschillende partijen die deze (snel)testen al dan niet op commerciële basis aanbieden. Ook voor Koninklijke Staalfederatie is het lastig te beoordelen in welke mate deze testen betrouwbaar zijn. Dat maakt het geven van een landelijk dekkend beeld van betrouwbare testlocaties moeilijk. Ook zijn er grote prijsverschillen tussen de verschillende commerciële testen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de kwaliteit van deze commerciële tests. De IGJ kan ingrijpen als testen niet volgens wet- en regelgeving op de markt zijn gekomen of worden toegepast.

Het vergroten van de testcapaciteit, en sneltesten op het coronavirus, helpen het virus beter te bestrijden en het economisch verkeer op gang te houden. Koninklijke Metaalunie heeft samen met MKB-Nederland er bij de overheid op aangedrongen meer testcapaciteit te realiseren. Dit heeft ertoe geleid dat de overheid daarom sneltesten zoveel mogelijk gaat inzetten, zodra dit veilig kan. Om de overheid daarbij te helpen hebben MKB-Nederland en VNO-NCW met een consortium van bedrijven een plan gemaakt om op een aantal plaatsen in Nederland snelteststraten te realiseren. Het leger helpt met de bemensing van de sneltestlocaties in de opstartfase. Na bezoek aan zo’n locatie weten mensen uiterlijk binnen enkele uren of ze met het COVID-19 virus zijn besmet.

De eerste zeven snelteststraten komen op dezelfde locaties als de nieuwe XL-teststraten van de GGD-en, die de bestaande PCR-testen afnemen. Na de start op belangrijke knooppunten in het land moeten er in elk geval op nog ongeveer 25 locaties speciale snelteststraten komen. Mogelijk wordt de sneltestinfrastructuur in een later stadium nog fijnmaziger en flexibeler inzetbaar door het hele land. De ambitie is om straks per maand tenminste 1 miljoen mensen een sneltest te laten ondergaan en daarna snel verder op te schalen. Dat aantal komt boven op de bestaande PCR-testen die door de GGD-en worden afgenomen. Het ministerie van VWS bepaalt het testbeleid. Dat wil zeggen: voor wie de testen worden ingezet.

Bronvermelding: Metaalunie
Rijksoverheid schema Wanneer testen en in quarantaine (stroomschema in pdf bijgesloten)

13 oktober – 2e Coronagolf is in volle gang

Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich te verspreiden. Een gedeeltelijke lockdown is daarom noodzakelijk. Als we ons samen aan de basisregels en maatregelen houden, kunnen we corona onder controle krijgen.
De overheid heeft daarom de volgende maatregelen aangekondigd om het virus weer in te dammen (zie ook afbeelding ‘gedeeltelijke lockdown’.

  • Horeca gaat dicht: ook terrassen en de coffeeshops. Afhalen blijft wel mogelijk. Hotels mogen eten serveren aan hun eigen gasten;
  • Verbod verkoop alcohol en softdrugs van 20.00 uur tot 7.00 uur, ook verboden om het na dat tijdstip bij je te hebben en te nuttigen;
  • Evenementen worden verboden;
  • Niet-medische mondkapjes in binnenruimte verplicht vanaf 13 jaar;
  • Groepsgrootte: maximaal 30 personen per zaal toegestaan;
  • Thuis mag je maximaal met vier mensen afspreken, ook buiten;
  • Geen verjaardagen met gasten verspreid over de dag, je mag slechts een groepje gasten thuis uitnodigen;
  • Amateursporten met meer dan vier mensen verboden voor volwassenen. Kinderen mogen nog wel sporten, maar de competities worden wel afgelast;
  • Streep door koopavonden: winkels moeten om 20.00 uur dicht, behalve winkels met levensmiddelen;
  • Ga niet op vakantie naar een land met een oranje of rood reisadvies;
  • Geen beperkingen voor het onderwijs.

06 oktober 2020 – NOW 3 invulling

De invulling van NOW 3.0 is bekend. Nieuw daarin is dat aanvragers die werknemers willen ontslaan deze bij het UWV moeten aanmelden. De NOW 3.0 biedt werkgevers en het personeel dat bij hen in dienst is voor langere tijd zekerheid over de tegemoetkoming in de loonkosten die zij kunnen verwachten. Tegelijkertijd komt er binnen de NOW meer ruimte voor werkgevers om hun bedrijfsvoering aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid en om te herstructureren.

Minister Koolmees (SZW) gaat werkgevers die een beroep doen op de NOW, 5 procent korten op het subsidiebedrag als ze hun ontslagen medewerker(s) niet helpen bij het vinden van ander werk. Echter: deze ‘boete’ vervalt als de werkgever bij ontslag om bedrijfseconomische redenen de werknemer aanmeldt bij UWV Werkbedrijf (zie gevoegd voor de Kamerbrief over de NOW).

Rijksoverheid

Dossiers:
Reizen en op vakantie gaan
Ondernemers en bedrijven
Zorg nodig of zorg geven
Voor ouders, kinderopvang, scholieren of studenten
Verkeer, openbaar vervoer en grensstreek
Werknemers
Coronavirus en dagelijks leven
Testen op coronavirus
De Nederlandse maatregelen
Coronavirus; beeld en video
Officiële stukken
T
ips voor thuiswerken

Protocollen voor de anderhalvemetersamenleving

Bekijk welke protocollen op jouw situatie van toepassing zijn en hoe ze in de praktijk worden toegepast.

Kamer van koophandel coronaloket

Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

VNO-NV

Metaalunie.nl informatiepagina coronavirus

LinkedIn