Staalfederatie Nederland º Staalfederatie

Staalfederatie Nederland
Maandag, 08 april 2019

Mededinging actualisering

Op uitnodiging van VNO/NCW- MKB Nederland hebben de heer J. de Charro en R. Greve een bijeenkomst bijgewoond van de Autoriteit Consument en Markt, de opvolger van de voormalige NmA.
Tijdens deze bijeenkomst zijn enkele stukken uitgereikt. Deze zijn in te zien onderaan dit bericht. 
Zoals bekend heeft de Staalfederatie een uitstekende reputatie op het gebied van mededinging en dat willen we absoluut zo houden. Daarom wordt in iedere vergadering bij agendapunt 2. aan de leden benadrukt dat wij ons houden aan de wettelijke verplichtingen en wordt de leden gevraagd zich te onthouden van alle activiteiten die de schijn kunnen opwekken dat er onwettige praktijken plaatsvinden en met name op het gebied van de mededinging. De landelijke specialist van De Brauw Blackstone, de heer Martijn Snoep, die de Staalfederatie meer dan 10 jaren heeft begeleid in deze kwestie, is op dit moment voorzitter van de raad van bestuur van de ACM.

We hebben daarom een streepje voor.


De aangehaalde banden met de ACM kunnen direct in de praktijk worden benut.

De Staalfederatie heeft het voornemen om een landelijke aanpak voor vervoerkosten en vergoedingen op te zetten in samenwerking met Eigen Vervoer Organisatie/FENEDEX en Transport en Logistiek Nederland.
Zij zullen een plan van aanpak maken en dit voorleggen aan de Staalfederatie.
Uiteraard zullen we deze plannen bespreken met onze contacten binnen de ACM.

U wordt in de clustervergaderingen en in de nieuwsbrief op de hoogte gehouden.

Naar verwachting zal in de loop van dit najaar een stadium worden bereikt dat wij alle leden en stakeholders gaan informeren in een seminar met het Thema: Logistiek.
Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen en zijn benieuwd naar uw suggesties.

Exclusief bedrijfsbezoek van Staalfederatie leden aan Friedrich Kicherer GmbH & Co KG in Ellwangen 

Onze gastheer is de CEO van Kicherer, de heer Eberhard Frick. Hij is tevens voorzitter van de Duitse zusterorganisatie BDS.

Dit bedrijfsbezoek is een éénmalige aanbieding voor Staalfederatie leden en de volgende data zijn ons aangeboden:

- Woensdag 5 Juni
- Donderdag 6 Juni
- Woensdag 26 Juni

Graag per omgaande bericht aan het Staalfederatie bureau of u belangstelling heeft en welke data u schikken.
De inschrijving sluit op 12 april 2019.

Ellwangen ligt midden in de driehoek Frankfurt, Stuttgart en Neurenberg. Circa 650 kilometer van Utrecht. Na inschrijving zullen wij de mogelijkheden voor eventueel gezamenlijk vervoer en overnachting bekijken.

Kicherer beslaat 70.000 m2 en heeft in de afgelopen jaren een aantal forse investeringen gedaan.
Het assortiment bestaat onder meer uit:
Walzstahl / Qualitätsstahl / Blankstahl
Edelstahl / NE-Metalle
Bewehrungsstahl
Tiefbau & Bewehrungstechnik
Draht / Eisenwaren / Gitterroste
Dach & Fassade
Tore & Türen
Kunststoffe
Werkzeuge & Maschinen
Arbeitsschutz & -kleidung
Werkstatt- & Betriebsausstattung
Meer informatie kunt u vinden op de website van Kicherer.   

Vragen: Stuur een mail naar Rob Greve of neem telefonisch (06-51506500) contact met hem op. 

Laadpalen beschikbaar op de parkeerplaats van de Koninklijke Metaalunie 

Halverweg maart jl. zijn de 3 laadpalen met 6 laadmogelijkheden voor elektrische auto’s in werking gesteld. Ze zijn vanaf vandaag ook bruikbaar om een elektrische auto op te laden tegen het gangbare tarief. De elektrische kosten worden per kWh door de provider doorbelast aan de rijder (leasemaatschappij). Elektrisch rijden is milieuvriendelijk en goedkoop maar zeker niet gratis. Als gast van de Staalfederatie kunt u één van deze plekken gebruiken om de auto op te laden maar het is niet de bedoeling dat de auto daar blijft staan nadat de accu weer vol is.
De meeste rijders hebben een app waarmee ze kunnen zien wanneer de auto volledig is geladen. U kunt daarna uw auto parkeren op het terrein zodat de laadplek weer beschikbaar is voor anderen.

Omdat de hovenier nog druk bezig is met het straatwerk zijn er op dit moment maar twee laadplekken beschikbaar. Als de tuininrichting en bestrating afgerond is zullen alle 6 laadplekken beschikbaar zijn.

De Staalfederatie is op 1 januari 2019 statutair 100 jaar geleden opgericht.

banner-100-jaar-staalfederatie

Wij zullen in het komende jaar dit heugelijke feit meerdere keren aangrijpen om dit op feestelijke wijze te gedenken.

In dit jaar zal de Staalfederatie met haar stakeholders trachten te bereiken dat de staal- en metaalsector zich zal versterken om de economische en politieke uitdagingen te kunnen volgen. 
De Staalfederatie focust op vijf speerpunten, te weten: Personeel, Logistiek, Financiering, Innovatie en Digitalisering.
In de loop van dit jaar worden bijeenkomsten georganiseerd waarin deze thema’s centraal staan. Mocht u hiervoor bij voorbaat al belangstelling hebben of suggesties willen doen dan vernemen wij dat graag.

Marnix Bootsma benoemd tot Lid van Verdienste

In de Algemene Vergadering van 22 november 2018 is de heer Bootsma, tot gisteren voorzitter Financiële Commissie, benoemd tot Lid van Verdienste. Uit handen van de heer Hilbrands - voorzitter van Staalfederatie Nederland - ontving de heer Bootsma een oorkonde, een bronzen beeldje en een bos bloemen.

De heer Bootsma was eerder in de vergadering teruggetreden als voorzitter van de Financiële Commissie. De heer C. Rijnenberg neemt zijn taken over. De heer Gerben Cozijnsen - tot vorige week Penningmeester van de Vereniging en daarmee bestuurslid, is in de vergadering van 22 november 2018 teruggetreden als bestuurslid maar blijft als Lid van de Financiële Commissie actief betrokken bij de Vereniging.

De heer Hilbrands prees de heren voor hun betrokkenheid en actieve inbreng bij de Vereniging gedurende een lange periode. Na het vertrek van de heer Cozijnsen is er een vacature in het Staalfederatie bestuur. Belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden bij de heer Greve.

Marcus Moll blikt vooruit op 2019 / De toegevoegde waarde van de groothandel / Safeguard risico's beperken / Digitalisering, Innovatie & Logistiek

Markus Moll, RVS goeroe, komt na anderhalf jaar weer naar Nederland!
Zijn voorspellende gave, met betrekking tot de marktintwikkelingen en de verwachtingen voor de grondstoffenprijzen, is een plaats in uw agenda meer dan waard.

Roger Sorel, Voorzitter van het Nederlands Verbond van de Groothandel, zal vanuit zijn perspectief de toegevoegde waarde van de groothandel belichten.
In zijn presentatie legt hij verbanden tussen partijen in de keten.

Tim Hesselink, Partner bij Kneppelhout Korthals Advocaten, is specialist op het gebied van douanerechten en zal de risico’s van de Safeguard maatregelen toelichten.
Elke ondernemer loopt risico’s als hij producten importeert uit het Verre Oosten en/of exporteert naar landen met een handelsembargo.

LOCATIE
Dit bijzondere evenement wordt gehouden op het High Tech Systems Park te Hengelo in gebouw N, waar wij u graag verwelkomen op 22 november 2018 vanaf 13.30 uur. Gebouw N heeft als doel: Ontmoeten, inspireren en innoveren. Dé locatie voor deze speciale middag.

11.30 - 13.30 uur
Besloten gedeelte voor Staalfederatie leden / Algemene Vergadering

13.30 uur – 14.00 uur
Ontvangst met broodjeslunch

14.00 uur – 15.45 uur
Markus Moll neemt ons weer mee in de bijzondere wereld van RVS. Hij is beroemd om zijn scherpe analyse van de wereldwijde marktontwikkeling op dit terrein. Vanuit dat wereldbeeld daalt hij af naar de Nederlandse markt en geeft u een vooruitblik van de beschikbaarheid van de materialen, antidumping, de gevolgen van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog en de prijsontwikkelingen.
Onmisbare kennis als u maar enigszins te maken hebt met dit veelzijdige product en onmisbaar als u inzicht behoeft in de wereld van grondstoffenprijsontwikkelingen.

16.00 uur – 18.00 uur
Roger Sorel, Voorzitter van het Nederlands Verbond van de Groothandel. De Nederlandse groothandel heeft tijdens de crisisperiode keuzes moeten maken.
De markt is veranderd en als de groothandel hierin niet meegaat kunnen bestaande waarden verloren gaan en kansen worden gemist.
Waar liggen de mogelijkheden en risico’s?
Wat zijn de toegevoegde waarden van de groothandel en hoe weet de groothandel deze te vermarkten.

Tim Hesselink, Partner bij Kneppelhout Korthals Advocaten, is specialist op het gebied van douanerechten en zal de risico’s van de Safeguard maatregelen toelichten.
De Staalfederatie gaat in samenwerking met Kneppelhout en de Douane een database opzetten met als doel de risico’s bij import en export van onze producten in kaart te brengen om daarmee de soms enorme risico’s te beperken.
Gebleken is dat Douane autoriteiten niet dezelfde interpretatie hanteren als het om importheffingen gaat.
Het gaat niet alleen om invoerrechten. Bepaalde producten kunnen worden gebruikt op een zodanige manier dat er overtreding van een handelsembargo plaatsvindt waarvan de exporteur zich niet bewust is.

De Staalfederatie heeft Kneppelhout Korthals Advocaten gevraagd een masterclass te organiseren om de Leden van de Staalfederatie te trainen op het voorkomen van risico’s.

Ketenthema’s - Staalfederatie Nieuwe Stijl komt uit de startblokken op 22 november
Na deze drie key note sprekers komen thema’s aan de orde die alle partijen in de keten bezighouden en waarbij de meeste kansen liggen.
Het betreft o.a. Digitalisering, Innovatie & Logistiek.

18.00 uur
Na afloop kan onder het genot van een drankje en een hapje de bijeenkomst nabesproken worden. Een mooie gelegenheid om van gedachten te wisselen over de besproken onderwerpen.

Inschrijven vóór 8 november 2018
De bijeenkomst is exclusief voor Staalfederatie leden, potentiele leden, klanten van Staalfederatie leden en bijzondere genodigden uit binnen- en buitenland. Staalfederatie leden nemen kosteloos deel aan het gehele programma.
Gezien de toegevoegde waarde van de bijeenkomst brengen wij alle andere deelnemers € 185,00 excl. btw per persoon in rekening.

Voorinschrijving voor leden is hier mogelijk. Er volgt nog een uitnodiging met uitgebreid inschrijfformulier.

Bijeenkomst voor regionale handelaren (zuiden)

Op initiatief van de directie van Maasstaal heeft de Staalfederatie op 17 september in Vught een bijeenkomst georganiseerd voor regionale handelaren in het zuiden van Nederland. De uitnodiging van voormalige leden was vooral bedoeld om toe te lichten wat de Staalfederatie Nieuwe Stijl voor ze kan betekenen. De speerpunten Personeel/Onderwijs, Digitalisering, Innovatie, Financiering en Logistiek werden zeer waardevol geacht.
Daarbij werd wel de kanttekening geplaatst dat de Staalfederatie niet het wiel opnieuw zal gaan uitvinden, maar de samenwerking met andere partijen in de keten zal zoeken. De Voorzitter, de heer Hans Hilbrands, heeft een vurig pleidooi gehouden voor de toegevoegde waarde van het lidmaatschap, waarbij het belangrijk is dat de Leden niet alleen kennis en informatie komen halen maar ook komen brengen om elkaar te inspireren.

Geïnspireerd worden om zelf te inspireren over het onderwerp modern personeelsmanagemen

Met betrekking tot het thema Personeel/Onderwijs is al een bijeenkomst gepland en wel op 10 oktober 2018 in Rotterdam. Het initiatief hiervoor is genomen door de heren Henk Robert ten Cate en Raimond Geenen. Er zal interactief gediscussieerd worden over de geringe aantrekkingskracht die onze branche heeft en hoe dit verbeterd kan worden. Klik hier voor het volledige programma. Er zijn nog enkele plaatsen dus schrijf u snel in via info@staalfederatie.nl .

Health and Safety

Een ander thema dat steeds vaker aan de orde komt is Health and Safety. Helaas is de aanleiding hiervoor gelegen in negatieve oorzaken. Het begint al bij ongelukken op weg naar het bedrijf, dan de risico’s op de werkvloer en pas als de werknemer veilig thuis gekomen is, is de verantwoordelijkheid van de werkgever afgelopen.
Het proces om de mentaliteit van het management en personeel van een bedrijf om te buigen van het maken van plannen tot de volledige bewustwording bij het voltallige personeel kan acht jaar in beslag nemen.
Tot ons genoegen is de heer Cees de Graaf bereid gevonden een toelichting te geven op de werkwijze en procedures die gelden bij ArcelorMittal. Wij prijzen ons gelukkig dat we mogen meekijken in de keuken van een van de meest toonaangevende ondernemingen in onze sector op dit gebied.
De bijeenkomst zal plaatsvinden op maandag 29 oktober vanaf 16.00 uur in Deventer. Ook in deze bijeenkomst zal uitgebreid gelegenheid zijn om met elkaar van gedachten te wisselen over risicosituaties en procedures. Reserveer de datum en het tijdstip nu alvast in uw agenda. U ontvangt hiervoor nog een aparte uitnodiging.

Staalgolfdag en Master Clinic

Last but not least kunnen wij u melden dat de 31e Staalgolfdag d.d. 14 september wederom een enorm succes was. De locatie en het mooie weer speelden daarbij een grote rol. De rest van het succes werd ingevuld door de deelnemers die de netwerkfunctie van de Staalfederatie optimaal hebben benut. Voor degenen die nog een baanpermissie moeten halen was een (Master) clinic georganiseerd. Al met al een bijzonder geslaagde dag en we kijken nu al weer uit naar volgend jaar.

Algemene Ledenvergadering gecombineerd met een symposium op 22 november a.s.

Om deze verenigingsberichten af te sluiten wijzen wij u graag op de 22e November. Het wordt een bijzondere middag met veel informatie. RVS goeroe Markus Moll zal ons weer bijpraten over alle RVS ontwikkelingen en de verwachtingen voor het komende jaar.
We zullen samen met de Vereniging Maakindustrie Oost en SNS een symposium organiseren, waar o.a. zal worden gesproken over de wensen van de klanten en de verwachtingen van de industriele innovaties in de volgende jaren.
De locatie wordt ergens in Oost Nederland en wordt binnenkort vastgesteld. Voorinschrijving is mogelijk via info@staalfederatie.nl.

Brief FME en Metaalunie AO Circulaire economie

Vandaag ontving de Staalfederatie een brief van de Metaalunie en FME gericht aan de tweede kamer commissie inzake de circulaire economie (zie bijlagen). Gezien het belang dat beide koepels hechten aan dit onderwerp en de daaruit voortvloeiende gevolgen voor de maakindustrie, lijkt het mij zeer wenselijk dat ook de Leden van de Staalfederatie zich hierin verdiepen om de kansen te benutten die het met zich mee kan brengen. Vragen of opmerkingen zijn hier welkom.

Nieuwe voorzitter Hans Hilbrands

Bronvermelding: Staal in beeld 2018-01

Hij is een basketballer en een golfer, houdt dus van een balletje slaan, ‘pasen’, scoren, maar krijgt de bal ook graag terug. Het typeert zijn ambitie; in beweging zijn en blijven, samenwerken en leren van elkaar om vooruit te komen. Juist daarom vindt Hans Hilbrands de Staalfederatie zo’n belangrijk orgaan en heeft hij op 17 januari 2018 de voorzittershamer overgenomen van Gerrit van der Scheer.

Als directeur van Reesink Staal ziet hij nieuwe mogelijkheden voor de federatie en haar leden. “Onze markt verandert, laten wij meebewegen. Bijvoorbeeld door breder te denken, meer kennis en ervaringen te delen en meer van ons te laten zien en horen.”
Hilbrands heeft jarenlange ervaring in de staalbranche, onder anders als sales manager bij diverse bedrijven, ook was hij zelfstandig adviseur en is hij contractmanager bij een inkooporganisatie geweest. Sinds augustus 2017 is hij algemeen directeur van Reesink Staal, toeleverancier van bewerkte halffabricaten en handelaar in stalen buizen, balken, staven, profielen en platen. Tot voor kort was het bedrijf onderdeel van Royal Reesink.
Op 29 mei jl. is Reesink Staal verzelfstandigd en Hilbrands daarmee een van de eigenaren. “Een mooie stap in de geschiedenis van Reesink Staal die teruggaat naar 1786. Wij kunnen ons nu voor honderd procent focussen op onze kernactiviteit en dat is het leveren van toegevoegde waarde aan onze klanten.”

Innoveren
De voorzitter legt uit dat Reesink Staal zo’n tien jaar geleden zijn eerste bewerkingsmachine kocht. “Op dat moment legden we de basis voor de verkoop van bewerkt handelsstaal. We verleggen de koers nu verder. We willen meer zijn dan een staalhandelaar door eerder in het proces met de klant mee te denken. We investeren in een goed machinepark en kunnen onze afnemers dan ontzorgen door het materiaal nu bewerkt en al aan te leveren. Als we eerder in de keten aanhaken, biedt het ons de gelegenheid mee te denken en op tijd te produceren.

Wat is de planning en hoe ziet de bouw eruit? Wij leveren ‘just in time’ de juiste producten af en de klant kan meteen gaan bouwen zonder dat er nog allerlei bewerkingen nodig zijn. Het voordeel zit dus aan twee kanten. Wij innoveren als staalhandelaar en ontzorgen de klant.”
In het verlengde hiervan ziet de voorzitter ook een wat andere rol voor de Staalfederatie in de nabije toekomst. “We moeten inspelen op de veranderende markt en ervoor zorgen dat al onze leden zich thuis voelen bij de vereniging. Net zoals we in de staalhandel toegevoegde waarde moeten bieden, zullen we dat ook als vereniging moeten doen. De Staalfederatie heeft drie functies: herbergier, het aanbieden van cursussen en een platform voor kennis. Met name de laatste twee rollen moeten we verder uitbouwen. We zijn te bescheiden en laten te weinig zien wat we allemaal voor moois doen. Na 23 jaar lobbyen, hebben we het bijvoorbeeld voor elkaar gekregen, artikelcodes van standaardproducten te digitaliseren met de ETIM-code. Wereldwijd hebben staalproducenten dit omarmd en onder andere alle tekenpakketten kunnen worden aangepast. Een mooie overwinning en een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van efficiency in onze industrie.”

Interactie
Hans Hilbrands pleit er voor dat de federatie meer van zich laat zien en horen. “Daarnaast ben ik een voorstander van meer inspirerende vergaderingen. Geen zitsessies, maar interactie, bij voorkeur op locatie. Houd elkaar een spiegel voor en laat zien wat je goed doet en wat beter kan. We kunnen van elkaar leren. Wees niet bang dat een ander er met je klant van doorgaat. Goede relaties nemen nooit zomaar afscheid.” Hij wil ook de leden meer betrekken bij de vereniging. “Er zijn zoveel mooie bedrijven lid met elk hun eigen kennis en ervaringen. Ik vind het fijn als ze zich met ons bemoeien, hun mening ventileren en zo hun aandeel leveren aan de Staalfederatie die volgend jaar alweer honderd jaar bestaat.”

Hij ziet ook kansen in de ketensamenwerking met andere brancheorganisaties en vindt het belangrijk dat alle clusters een eigen gezicht krijgen. “Iedereen moet het gevoel hebben of krijgen dat het lidmaatschap van de Staalfederatie duidelijk meerwaarde heeft. We moeten mensen aantrekken, blijven triggeren en ze meekrijgen in de ontwikkelingen.
Samen hebben we zoveel moois te bieden en te delen. Leden behouden, kun je vergelijken met het behouden van klanten. We zullen ze continu de juiste aandacht moeten geven. Samen kunnen we onze industrie kleur geven en ideeën uitwisselen over hoe we onze handel kunnen vernieuwen en klaarmaken voor de toekomst. Door anders te denken en te leren van elkaar komen we vooruit. Op naar de volgende honderd jaar Staalfederatie.”

Meer lezen over de Staalfederatie en haar activiteiten? Bekijk dan Staal in beeld!

31-05 “Staal is een prachtig product om te recyclen. Het mooiste voorbeeld voor de circulaire economie.”

In april 2017 sloot de Staalfederatie, samen met Bouwen met Staal en de Samenwerkende Nederlandse Staalbouw een overeenkomst met Ketenstandaard, als gevolg van succesvolle pilots.

In deze pilots werd de haalbaarheid van onderlinge digitale communicatie getest, met behulp van ETIM en de SALES Standaard. Rob heeft een belangrijke rol gespeeld in het promoten van deze standaards op internationaal niveau. Wij spraken met hem over de digitalisering in de staalbranche, de toegevoegde waarde van BIM en de mogelijkheden voor circulair bouwen. Klik hier voor het complete artikel.

Belangrijke mijlpaal in standaardisatie onderschrijft belangenbehartiging Staalfederatie en samenwerking in de keten

De standaardisatie van het berichtenverkeer tussen de leden van de Staalfederatie en de afnemers heeft de laatste drie jaar een grote vlucht genomen.
Partijen in de keten zien het belang van standaardisatie en daarmee kostenbesparing en efficiency. De samenwerking met Bouwen met Staal, de Samenwerkende Nederlandse Staalconstructiebedrijven en de automatiseringsbedrijven heeft in de pilots geleid tot standaarden.

Het bracht de noodzaak met zich mee om artikelen te classificeren in een breed gedragen standaard. Deze taak lag bij de Staalfederatie, omdat de fabrikanten deze omvangrijke taak niet op zich wilde nemen. Contacten met Eurofer (Vereniging van Europese staalfabrieken) en de grote walswerken leidden tot begrip en toezeggingen maar lieten het initiatief bij ons. Twee jaar later kan de Staalfederatie rapporteren dat een groot succes is geboekt en een belangrijke mijlpaal is bereikt.

Vorige week heeft een afgevaardigde van ArcelorMittal Luxemburg laten weten in te stemmen met het gebruik van de productclassificatie die door de Staalfederatie is opgezet en gebruik te maken van het orderbericht van Salesin de Bouw.  Dit alles onder de vlag van ETIM/Sales in de bouw, Ketenstandaard, waar de Staalfederatie een collectief lidmaatschap heeft afgesloten. Het betekent dat andere partijen gaan volgen, want zij hebben deze stap afgewacht.

Het heeft er ook toe geleid, dat Rob Greve is gevraagd een presentatie te geven over dit onderwerp en zitting te nemen in een panel op de World Steel Construction Conference op 17 en 18 april 2018 in Londen. 
In oktober 2016 is een soortgelijke presentatie zeer positief ontvangen tijdens het Steel Net Forum voor Europese handelaren.
Dat heeft er toe geleid dat de Europese zusterorganisaties van de Staalfederatie de ontwikkelingen met belangstelling volgen en geen initiatieven ontplooien die tegenstrijdig zijn aan onze standaard. Ook zij zullen over het succes van deze week op de hoogte worden gesteld.

We maken hiermee een forse stap vooruit om de Staalfederatie standaard te laten uitgroeien tot een wereld standaard. Met deze belangrijke ontwikkeling, wordt het nut en de noodzaak van een branchevereniging als de Staalfederatie, wederom zeer helder aangetoond.

08-02 Positieve berichten uit het maandelijkse verslag van de Nederlandse Inkopers Index, NEVI

De groei in de Nederlandse industrie bereikte in januari een nieuw recordniveau. Dit blijkt uit de laatste PMI® gegevens van NEVI en IHS Markit. De groei van de productieomvang en het aantal nieuwe orders uit binnen- en buitenland bleven allemaal in de buurt van de recordniveaus, terwijl de groei van de werkgelegenheid voor de vierde maand op rij een hoogtepunt bereikte. De verlenging van de levertijden was bovendien de grootste ooit en droeg bij aan de opwaartse prijsdruk. De inflatie van zowel de in- als verkoopprijzen steeg deze maand en de stijging van de verkoopprijzen was de grootste sinds april 2011. De verwachtingen voor de toekomstige productieomvang bereikten aan het begin van 2018 eveneens een hoogtepunt.

Het aantal nieuwe orders dat door de Nederlandse producenten werd ontvangen, steeg in januari voor de drieëntwintigste achtereenvolgende maand. Deze stijging was vergelijkbaar met die van december en bleef in de buurt van stijging in november (de grootste in eenentachtig maanden). De bedrijven maakten melding van een forse toename van de vraag, een verbetering van de economische vooruitzichten, export contracten, nieuwe producten en vraag vanuit de bouwsector.

De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk bij de Nederlandse productiebedrijven nam in januari voor de zesde opeenvolgende maand toe. De bedrijven schreven deze toename toe aan capaciteitsbeperkingen en vertraagde grondstofleveringen. De achterstanden waren in alle drie subsectoren groter en de grootse toename werd genoteerd door de producenten van halffabricaten. Dit was echter wel de kleinste toename in vier maanden.

De gemiddelde inkoopprijzen waren in december opnieuw aanzienlijk hoger. De panelleden maakten melding van hogere prijzen voor een breed assortiment grondstoffen, met name staal. De inflatie was groter dan in december en de op twee na grootste sinds april 2011. De gegevens voor de subsectoren laten zien dat er in alle drie categorieën sprake was van forse inkoopprijsinflatie.

De Nederlandse producenten maakten in januari melding van een recordverlenging van de levertijden. Dit blijkt uit de desbetreffende seizoensmatig aangepaste index die een historisch dieptepunt bereikte. Meer dan een derde van de
respondenten maakte melding van langere levertijden vergeleken met de vorige maand en noemden grondstoftekorten als de oorzaak hiervoor. Er was met name in de subsector voor investeringsgoederen sprake van grote vertragingen.

De verwachtingen voor de productieomvang waren in januari opnieuw positief en bereikten een recordniveau. 57% van de respondenten ging uit van een grotere productieomvang voor de komende twaalf maanden, tegenover slechts 2% die een
daling verwachtte. De bedrijven schreven de stemming toe aan betere prognoses bij klanten en een verbetering van de wereldwijde economische verwachtingen, alsmede aan geplande investeringen in nieuwe producten en capaciteit.

Bovenstaande informatie is slechts een deel van de zeer uitgebreide marktinformatie van de NEVI.

Gezien het copyright verzoek ik u hiermee vertrouwelijk om te gaan.
Ik ben van mening dat ik het copyright éénmalig mag schenden om u op de hoogte te brengen van de uitgebreide marktinformatie en voeg hieraan toe dat u zelf over deze maandelijkse informatie kunt beschikken. Exemplaren van het NEVI Purchasing Managers’ Index rapport zijn via NEVI te verkrijgen voor € 469 euro per jaar exclusief BTW (tarief niet-leden).. Op het openbare gedeelte van de NEVI website treft u een samenvatting van het nieuws aan van een maand geleden.

https://nevi.nl/nieuws/recordgroei-houdt-aan-nevi-pmi%C2%AE-december-622
https://nevi.nl/nieuws/van-weele-gezien-de-overvolle-orderportefeuilles-begint-2018-goed

18-01 Damstahl B.V. treedt toe als lid van Staalfederatie Nederland

Het Bestuur van de Staalfederatie heeft het genoegen u te kunnen meedelen dat de firma Damstahl B.V. lid is geworden van de Staalfederatie.
Damstahl Nederland is onderdeel van het internationale concern Damstahl waarvan de algemene directie is gehuisvest in Denemarken. Het assortiment van Damstahl B.V. sluit uitstekend aan op het productengamma van de Leden van de Staalfederatie.
De Directeur van Damstahl B.V., de heer Fred Smits, onderkent de toegevoegde waarde van het lidmaatschap van de Staalfederatie en heeft het voornemen het lidmaatschap actief op te pakken.

De Staalfederatie heeft in 2017 meerdere inspirerende bijeenkomsten georganiseerd en geeft daarmee invulling aan de informatiebehoefte van de Leden en potentiele Leden. Dit heeft er mede toe geleid dat diverse ondernemingen, waaronder Damstahl, de Staalfederatie beter hebben leren kennen.

De nieuwe Voorzitter van de Staalfederatie, de heer Hans Hilbrands, directeur van Reesink Staal B.V., heeft aangekondigd deze richting te ondersteunen.
De Staalfederatie zal zich blijvend inzetten om als kennis- en netwerkorganisatie, hét samenwerkingsverband te zijn voor haar Leden.
We nodigen graag geïnteresseerde metaalverwerkende handelaren uit, om te participeren en het netwerk te verbreden.
Hierdoor zal de Staalfederatie nog beter in staat zijn de gemeenschappelijke belangen van de staal- en metaalsector te behartigen.

17-01 Hans Hilbrands gekozen tot nieuwe voorzitter Staalfederatie Nederland

Met unanieme stemmen is de heer Hans Hilbrands, directeur van Reesink Staal B.V., gekozen tot de nieuwe Voorzitter van de Staalfederatie.
De heer Hilbrands is voornemens de Staalfederatie een nieuw elan te geven, waardoor de vereniging meer aantrekkingskracht heeft op bedrijven die nog geen lid zijn en de samenwerking met stakeholders wordt aangetrokken.
De scheidende Voorzitter, de heer Gerrit van der Scheer, overhandigde hem symbolisch de voorzittershamer.

Wat de heer Van der Scheer niet kon weten is, dat hij kort daarna een replica van deze voorzittershamer zou ontvangen uit handen van Oud Erevoorzitter Jacques Oostdam.
De heer Van der Scheer werd door de Algemene Vergadering benoemd tot Erevoorzitter van de Vereniging Staalfederatie vanwege zijn enorme inzet voor de Vereniging gedurende twaalf jaar.

In de komende periode gaat de heer Hilbrands kennismaken met de Leden en de stakeholders van de Staalfederatie, waarna de definitieve koers voor de komende jaren zal worden uitgezet.
Het is de bedoeling dat de Staalfederatie nog meer dan in het verleden gaat samenwerken met andere brancheorganisaties om gezamenlijk de belangen van de sector te behartigen.
De verwachte groei van de economie zal worden aangegrepen om de staal- en metaalsector op een hoger niveau te brengen.

Cursusdata 2018

STAAL DATUM LOCATIE
Blok 1 06 maart Nieuwegein
Blok 2 13 maart Nieuwegein
Blok 3 20 maart Nieuwegein
Blok 4 27 maart Breda
     
RVS    
Blok 1 10 april Nieuwegein
Blok 2 17 april Nieuwegein
Blok 3 24 april Dordrecht
     
CERTIFICATEN 15 februari Nieuwegein
     
CONSERVEREN 22 mei Oosterhout
VERZINKEN 29 mei Nieuwegein
POEDER COATEN 02 oktober Nieuwegein

Alle brochures en inschrijfformulieren zijn hier te downloaden. Neem voor meer informatie contact op met het Staalfederatie secretariaat.

e-learning cursus Staal uitgelicht in vraag&aanbod nummer 37

Bronvermelding: Vraag&Aanbod
NIEUWEGEIN • Staalfederatie Nederland start de e-learning basisvaardigheden staal. De brancheorganisatie heeft in samenwerking met Techniek Pakt een  methode gezocht om de kennis op een andere, modernere, manier aan te bieden. De nieuwe methode van leren betekent dat de cursist overal en op ieder moment kan leren en de training kan aanpassen aan de persoonlijke planning en agenda. Een ideaal platform voor cursisten met weinig tijd. Bovendien wordt er bespaard op reistijd en –kosten en kan er iedere maand gestart worden. Lees bijgesloten PDF voor het gehele artikel.

Learn anywhere Learn anytime

e-learning voorzijde
De cursus basisvaardigheden staal is nu ook via e-learning te volgen.

Een moderne manier om de kennis over staal te verbreden.

Thuis of op het werk of waar u ook wilt studeren en op tijden die u het beste uitkomen.

U hebt 24 uur per dag en zeven dagen per week toegang tot de leeromgeving. Dankzij e-learning hoeft u minder te reizen om deel te nemen.

Hebt u tijdens het volgen van de cursus vragen over de lesstof? Deze kunt u dan stellen aan de docenten.

Vraag hier de e-learning brochure aan of klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 

Staalpromotie films in samenwerking met SBS6 

Eind februari en begin maart 2017 heeft SBS 6 in het televisieprogramma Bouwen aan de Toekomst drie korte videoproducties uitgezonden over staal als duurzaam en milieusparend bouwmateriaal. De films, gemaakt in opdracht van Staalfederatie Nederland, presenteren de bewezen mogelijkheden van recycling en hergebruik van staal aan de hand van actuele bouwprojecten en interviews met de betrokken opdrachtgevers en ontwerpers.

De drie films zijn ook op YouTube gepubliceerd. De links naar de precieze plaatsingen en korte toelichtende info is op een (vaste) pagina van de website duurzaaminstaal geplaatst, onder de button ‘video’s’ in de donkerblauwe navigatiebalk bovenin.
Klik hier voor de directe link naar die pagina.
Als u dan toch op de website bent van www.duurzaaminstaal.nl, kijk daar dan eens rond. Het is de moeite waard.

Staalfederatie neemt het voortouw met e-learning

Lees verder in de Nehemspiration uitgave november 2016 (bijgevoegd).

Bijbehorende afbeeldingen

Bijbehorende documenten

ACM Afspraken tussen leveranciers en afnemers  ACM Afspraken tussen leveranciers en afnemers (3.06 MB)
ACM Samenwerking tussen concurrenten  ACM Samenwerking tussen concurrenten (4.86 MB)
2018 08 29 Brief FME en Metaalunie AO Circulaire Economie 6 september  2018 08 29 Brief FME en Metaalunie AO Circulaire Economie 6 september (172.44 KB)
2018 08 29 bijlage bij brief FME en Metaalunie AO Circulaire Economie 6 september  2018 08 29 bijlage bij brief FME en Metaalunie AO Circulaire Economie 6 september (68.88 KB)
e-learning in Vraag&aanbod september 2017  e-learning in Vraag&aanbod september 2017 (3.31 MB)
e-learning cursus staal brochure  e-learning cursus staal brochure (7.36 MB)
e-learning cursus staal inschrijfformulier  e-learning cursus staal inschrijfformulier (1.11 MB)
Nehemspiration Magazine uitgave november 2016_artikel Yvonne Wiersma  Nehemspiration Magazine uitgave november 2016_artikel Yvonne Wiersma (135.67 KB)