Cursussen º Staalfederatie

Koninklijke Staalfederatie is een krachtige en efficiënte organisatie, die behalve branchegerichte activiteiten ook instrumenten faciliteert ten behoeve van de positionering van de leden. Eén van de instrumenten is het aanbieden van opleidingsmodules. De commissie opleidingen wil met haar cursusaanbod de kwaliteit en continuïteit van medewerkers en daarmee die van de Nederlandse metaalhandel verhogen.

Cursuskalender 2019  

1. Cursus Basisvaardigheden Staal voorjaar en najaar
2. e-learning basisvaardigheden staal 
3. Cursus Basisvaardigheden RVS  
4. Cursus (materiaal)Certificaten  
5. Cursus Inleiding tot het conserveren van constructiestaal (3 losse modules: Stralen & conserveren, Verzinken en Poeder coaten) 

Per cursus is een brochure evenals een inschrijfformulier samengesteld met daarin uitgebreide informatie over de desbetreffende blokken. Dit formulier kunt u hieronder downloaden of opvragen bij het Staalfederatie secretariaat.

Subsidie

Ondernemingen die vallen onder de CAO voor het Metaalbewerkingsbedrijf en daardoor ook bijdragen aan OOM (Opleiding Ontwikkeling Metaalbewerking), adviseren wij bij de Stichting OOM te informeren naar de mogelijkheden voor een bijdrage voor deze cursus.
OOM, afdeling vergoedingen
Telefoonnummer 0172-521555 
@ info@oom.nl
Frankrijklaan 10, 2391 PX Hazerswoude-dorp
Postbus 15, 2390 AA Hazerswoude-dorp

1. Cursus basisvaardigheden staal (4 blokken)

Wilt u weten hoe staal wordt gemaakt, welke materialen, verschijningsvormen en toepassingen er zijn, inzicht krijgen in destructief en non-destructief onderzoek? Schrijf dan in voor de Staalfederatie cursus Basisvaardigheden Staal.

DOELGROEP
Medewerkers die in hun dagelijkse werk te maken hebben met stalen handelsproducten. De cursus is praktijkgericht, up to date en geeft nieuwe inzichten door de voorbeelden die aangehaald worden. De valkuilen waar je als verkoper of inkoper mee te maken krijgt kunnen binnen de branche grote gevolgen hebben.

PROGRAMMA
Blok 1: Wat is staal?
Blokken 2 en 3: Materialen, verschijningsvormen en toepassingen
Blok 4: Materiaalonderzoek en certificaten
Examen: schriftelijk open boek examen

CURSUSDATA en locatie

Najaar 2019
Blok 1 29 oktober (Nieuwegein)
Blok 2 04 november (Nieuwegein)
Blok 3 12 november (Nieuwegein)
Blok 3 19 november (bij ELEMENT in Breda)

Voorjaar 2019
Blok 1 12 maart (Nieuwegein)
Blok 2 21 maart (Nieuwegein)
Blok 3 26 maart (Nieuwegein)
Blok 3 02 april (bij ELEMENT in Breda)

KOSTEN
€ 690,00 per deelnemer, exclusief btw. Staalfederatie speciale ledenprijs bedraagt € 495,00 per deelnemer, exclusief btw.

Passen deze data niet in uw agenda of wilt u liever de cursus op uw eigen tempo volgen, schrijf dan in voor de e-learning basisvaardigheden staal (zie hieronder).

2. e-learning basisvaardigheden staal

Learn anywhere learn anytime

Per medio 2017 is de cursus basisvaardigheden staal ook via e-learning te volgen. U kunt uw training aanpassen aan uw eigen persoonlijke planning en agenda. U kunt op iedere eerste dag van de maand starten met de cursus. Na uw startdatum hebt u 12 maanden toegang tot de opleiding. Wilt u langer gebruik maken van de informatie? Verlenging met eenzelfde periode is tegen een geringe vergoeding mogelijk.
U kunt thuis of op uw werkplek sturen en bespaart hiermee op reistijd en reiskosten.

De inhoud van de cursus is identiek aan de klassikale cursus (zie punt 1.). Tijdens het volgen van de training kunt u per e-mail vragen stellen aan de docent.
Na blok 4 wordt de e-learning afgesloten met een eindtoets. Na succesvolle afronding van de gehele cursus ontvangt u een certificaat.

KOSTEN
€ 650,00 per cursist. Speciaal Staalfederatie ledentarief is € 450,00 per cursist. Genoemde bedragen zijn exclusief btw.

3. Cursus basisvaardigheden RVS (3 blokken)

Wilt u op het gebied van roestvast staal uw kennis, inzicht en de vaardigheden vergroten? Schrijf dan in voor de Staalfederatie cursus Basisvaardigheden RVS. De training is praktijkgericht, up to date en geeft nieuwe inzichten door de voorbeelden die aangehaald worden.

DOELGROEP
Medewerkers die in hun dagelijkse werk te maken hebben met roestvast staal materialen.

PROGRAMMA
Blok 1: Wat is roestvast staal, roestvast staal en de invloed van legeringselementen in staal, mechanische eigenschappen en begrippen, vervormen en corrosie.
Blok 2: Soorten, legeringen, aanduidingen, toepassingen en verschijningsvormen. 
Blok 3: Oppervlaktebehandelingen, lassen en bewerken, handling en opslag. 

CURSUSDATA
Blok 1 :   08 april
Blok 2 :   15 april
Blok 3 :   23 april
Examen: schriftelijk open boek examen. De vragen worden per mail toegestuurd.

Eind 2019 is de cursus basisvaardigheden rvs ook beschikbaar in de e-learning.

KOSTEN
€ 690,00 per deelnemer, exclusief btw. Staalfederatie speciale ledenprijs: € 495,00 per deelnemer, exclusief btw.

4. Cursus Certificaten

Aan de hand van voorbeelden kunnen fouten en (eventuele) kosten bespaard blijven.

DOELGROEP
Medewerkers die te maken hebben met materiaalcertificaten zoals commerciële medewerkers, certificaatbeheerders, AQ/AC personeel, procedureontwikkelaars, in- en uitgangscontroleurs, magazijnpersoneel, projectbegeleiders en beoordelaars van specificaties.

PROGRAMMA
In één dagdeel komen de volgende onderwerpen aan bod en wordt dieper ingegaan op praktijkgerichte voorbeelden. Vooraf praktijkcases insturen is mogelijk.
* Het (her)kennen en begrijpen van de waarde en de functie van materiaalcertificaten
* De rol en de positie van "Third parties"
* Inzicht in de relatie tussen het certificaat, de verschillende soort en het materiaal zelf
* Inzicht in wettelijke regelgeving
* De commerciële rol en de waarde van certificaten begrijpen

CURSUSDATUM 2019

12 februari

KOSTEN
€ 395,00 per deelnemer, exclusief btw. Staalfederatie speciaal ledentarief € 285,00 per deelnemer, exclusief btw.

5. Cursus Inleiding tot het conserveren van constructiestaal (3 losse blokken: Stralen & conserveren, Verzinken en Poeder coaten)

De cursus is modulair opgebouwd en bestaat uit de volgende drie blokken. Het is mogelijk de blokkenseparaat te volgen. Voor het totale begrip van het conserveren van constructiestaal wordt aanbevolen deel te nemen aan alle blokken.

5.1. CURSUS STRALEN EN CONSERVEREN

Dit blok behandelt alle productvormen in constructiestaal zoals plaat, balk, staf en buis.
Onderwerpen zijn: substraateigenschappen, eisen aan het oppervlak, oppervlaktebehandelingen, normering, primers, kwaliteitscontrole. Inclusief rondleiding door Staalstraal Brabant.

5.2. CURSUS VERZINKEN

Dit blok gaat in op alle veel voorkomende verzinkmethodes en de consequenties daarvan voor de leveranciers van (constructie)staal.
Onderwerpen zijn: diverse verzinkmethoden en technieken, technische en cosmetische eisen aan het te verzinken materiaal, laagdiktes, zinklaag eigenschappen, nabehandelingen en tips 'n' trics.

5.3. CURSUS POEDER COATEN

Dit blok gaat in op diverse poedercoatsystemen, de manier waarop ze worden aangebracht op verschillende ondergronden en het op een goede manier uitbesteden van poedercoatwerk.
Onderwerpen zijn: keuze van het juiste poedercoatsysteem, applicatie van poedercoatings, verschillende soorten poedercoatings en hun eigenschappen, kwaliteitskeurmerken, poedercoating in de supply chain en kostprijsberekening.

CURSUSDATA 2019
Stralen en conserveren:  07 mei
Verzinken:  14 mei
Poeder coaten:  21 mei

KOSTEN
€ 450,00 voor niet-Staalfederatie leden. Speciale Staalfederatie ledenprijs is € 325,00.

ALGEMENE INFORMATIE

Genoemde bedragen gelden per cursist, zijn exclusief btw, inclusief lesmateriaal, naslagwerk, examenkosten en volledige catering gedurende de cursusbijeenkomst. Voor cursisten werkzaam bij een Staalfederatie lidonderneming geldt een lager (eerstgenoemde) tarief.
De cursussen zijn geschikt voor zowel medewerkers die weinig kennis hebben van het product als ook voor ervaren medewerkers.
Uitgebreide informatie is na te lezen in de bijgesloten brochure en/of inschrijfformulier.
Een cursus vindt doorgang bij een minimum aantal van 10 cursisten per avond. Maximum aantal cursisten is 15. Staalfederatie Nederland behoudt zich het recht voor de cursus te annuleren bij onvoldoende aanmeldingen.
Cursustijd is van 16.00 - 20.00 uur.