CORONA informatiepunt º Staalfederatie

CORONA informatiepunt
Woensdag, 14 oktober 2020

Vanaf begin maart hebben wij u op deze plek steeds een update gegeven van publicaties over dit onderwerp afkomstig van een aantal landelijke en overheidsinstanties die u continu over dit onderwerp kunnen informeren en hulp bieden bij diverse corona gerelateerde vragen. Het doel was het zoeken in het corona doolhof van u over te nemen. Nu de meest relevante informatie terug te vinden is op de website van de Rijksoverheid verwijzen wij u daar graag naar, zodat u altijd beschikt over de meest recente informatie. Hebt u aanvullingen hierop of zakelijke vragen die betrekking hebben op het coronavirus, dan ontvangen wij de informatie graag. Wij hebben niet op alle vragen een antwoord, maar als de vragen beter in zicht zijn, dan kunnen we daar beter op inspelen. Bestuur en bureau wensen u het allerbeste toe in goede gezondheid in deze uitdagende tijden.

13 oktober 2020 - 2e Coronagolf is in volle gang

Gedeeltelijke lockdown per 14 oktober 2020Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich te verspreiden. Een gedeeltelijke lockdown is daarom noodzakelijk. Als we ons samen aan de basisregels en maatregelen houden, kunnen we corona onder controle krijgen.
De overheid heeft daarom de volgende maatregelen aangekondigd om het virus weer in te dammen (zie ook afbeelding 'gedeeltelijke lockdown'.

• Horeca gaat dicht: ook terrassen en de coffeeshops. Afhalen blijft wel mogelijk. Hotels mogen eten serveren aan hun eigen gasten;
  • Verbod verkoop alcohol en softdrugs van 20.00 uur tot 7.00 uur, ook verboden om het na dat tijdstip bij je te hebben en te nuttigen;
  • Evenementen worden verboden;
  • Niet-medische mondkapjes in binnenruimte verplicht vanaf 13 jaar;
  • Groepsgrootte: maximaal 30 personen per zaal toegestaan;
  • Thuis mag je maximaal met vier mensen afspreken, ook buiten;
  • Geen verjaardagen met gasten verspreid over de dag, je mag slechts een groepje gasten thuis uitnodigen;
  • Amateursporten met meer dan vier mensen verboden voor volwassenen. Kinderen mogen nog wel sporten, maar de competities worden wel afgelast;
  • Streep door koopavonden: winkels moeten om 20.00 uur dicht, behalve winkels met levensmiddelen;
  • Ga niet op vakantie naar een land met een oranje of rood reisadvies;
  • Geen beperkingen voor het onderwijs.

06 oktober 2020 - NOW 3 invulling

De invulling van NOW 3.0 is bekend. Nieuw daarin is dat aanvragers die werknemers willen ontslaan deze bij het UWV moeten aanmelden. De NOW 3.0 biedt werkgevers en het personeel dat bij hen in dienst is voor langere tijd zekerheid over de tegemoetkoming in de loonkosten die zij kunnen verwachten. Tegelijkertijd komt er binnen de NOW meer ruimte voor werkgevers om hun bedrijfsvoering aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid en om te herstructureren.

Minister Koolmees (SZW) gaat werkgevers die een beroep doen op de NOW, 5 procent korten op het subsidiebedrag als ze hun ontslagen medewerker(s) niet helpen bij het vinden van ander werk. Echter: deze 'boete' vervalt als de werkgever bij ontslag om bedrijfseconomische redenen de werknemer aanmeldt bij UWV Werkbedrijf (zie gevoegd voor de Kamerbrief over de NOW).

Rijksoverheid

Dossiers:
Reizen en op vakantie gaan
Ondernemers en bedrijven
Zorg nodig of zorg geven
Voor ouders, kinderopvang, scholieren of studenten
Verkeer, openbaar vervoer en grensstreek
Werknemers
Coronavirus en dagelijks leven
Testen op coronavirus
De Nederlandse maatregelen
Coronavirus; beeld en video
Officiële stukken

Protocollen voor de anderhalvemetersamenleving

Bekijk welke protocollen op jouw situatie van toepassing zijn en hoe ze in de praktijk worden toegepast.

Kamer van koophandel coronaloket

Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

VNO-NV

Metaalunie.nl informatiepagina coronavirus