Een essentiële rol in de Nederlandse maakindustrie en de bouw
De leden van de Staalfederatie zorgen er voor dat de naar schatting 20.000 metaalverwerkende en bouwgerelateerde bedrijven in Nederland worden voorzien van de producten die in het buitenland worden geproduceerd. En hebben daarmee een essentiële rol in de Nederlandse maakindustrie en de bouw.
Ze zorgen ervoor dat binnen de keten te allen tijde de juiste (hoeveelheid) materiaal en materiaalkennis aanwezig is zodat alle processen soepel doorgang kunnen vinden.
Samenwerkingen
De leden van de Staalfederatie vormen een belangrijke rol in de bouw- en maakindustriële keten. Logischerwijs is een aantal van de uitdagingen, maar ook kansen, branche-overstijgend. Denk bijvoorbeeld aan wetgeving op het gebied van duurzaamheid of de uitdagingen rondom het verkrijgen van voldoende gekwalificeerd personeel.
Zoals de leden zich verenigen in de Staalfederatie voor die zaken die zij alleen niet voor elkaar kunnen krijgen, zo zoekt de Staalfederatie op haar beurt actief naar samenwerkingspartners om issues als deze in gezamenlijkheid op een zo effectief en efficiënt mogelijke manier op te kunnen pakken. Met meer draagvlak en meer invloed.
Commissies en clusters
Om de dienstverlening binnen de Staalfederatie zo optimaal mogelijk vorm te kunnen geven heeft een deel van de leden zich verenigd in een aantal clusters. Deze clusters organiseren en faciliteren gemeenschappelijke activiteiten op gebied van hun eigen specialiteiten, bijvoorbeeld roadmaps. Zij maken hiervoor veelvuldig gebruik van samenwerking met relevante stakeholders. De Staalfederatie kent naast de clusters Bouw, Industrie en Kwartoplaten een zeer actieve Commissie Opleidingen.
Cluster Bouw
Cluster Industrie
Cluster Kwarto
Het cluster Kwartoplaten verdiept zich in de kansen die de diverse sectoren bieden, zoals de off shore, scheepsbouw, opslagtanks voor de petrochemie en andere toepassingen van dikke platen. Er wordt samenwerking gezocht met Maritime Technology Institute.