Eén van de clusters binnen de Koninklijke Staalfederatie is het cluster Industrie. Dit cluster richt zich op de Nederlandse maakindustrie in al zijn verschijningsvormen.
De leden van de Staalfederatie zijn actief in verschillende product-markt combinaties (PMC’s). Zij nemen hierbij een actieve rol in, die kan uiteenlopen van leverancier van basismaterialen, via toeleverancier van bewerkte producten, tot dienstverlening op het gebied van advies, voorraadbeheer, keuringen, inspecties etc. Een aantal leden is prominent actief in ketenorganisaties en platforms. Dit om bijvoorbeeld hun bedrijfsmodel en positionering te versterken.
Om deze rollen te ondersteunen richt het cluster Industrie op de overkoepelende thema’s van de maakindustrie vanuit het perspectief van de voorraadhoudende handel. Aan de hand van deze thema’s wordt het contact versterkt met verschillende ketenpartners waardoor gezamenlijke activiteiten sneller kunnen worden gerealiseerd.
“Cluster Industrie levert een actieve bijdrage aan een gunstig vestigingsklimaat voor de maakindustrie”
Projecten, thema’s en activiteiten
Het cluster Industrie is op dit moment met de onderstaande thema’s aan de slag. Bijzonder is dat niet alleen de deelnemers van het cluster aan deze activiteiten kunnen deelnemen, maar alle leden van de Staalfederatie. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op via onderstaande contactformulier.
Samen sterker
De Koninklijke Staalfederatie is per 1 januari 2022 aangesloten bij FME. Hierdoor is het vereenvoudigd om de aansluiting te vinden op de bestaande activiteiten bij bijvoorbeeld het landelijke Smart Industry programma (FME) en de branchevereniging voor toonaangevende toeleveranciers, NEVAT, die ook branchepartner is van FME. Deze koepelorganisaties hebben een actieve, vaak regionaal uitgewerkte, agenda ontwikkeld waar initiatieven ontstaan op het gebied van o.a. Predictive maintenance, Predictive/Lean Manufacturing, Robotisering, 3D-printing, die nieuwe eisen stellen en kansen kunnen bieden aan toeleveranciers.
Duurzame leverbetrouwbaarheid
Door de groeiende mondialisering van aanvoerketens, ontstaat voor de maakindustrie ook kwetsbaarheden. Wat van ver komt, blijkt vaak minder beheersbaar. Menig ondernemer is al teruggekeerd van een buitenlands productie avontuur en verkiest zekerheid in Nederland. Als huisleverancier van onze klanten hebben we een grote verantwoordelijkheid als betrouwbare en nabije leverpartner. Daarbij zijn we ook een onmisbare gatekeeper voor de klant vitale importstromen. Cluster Industrie speelt met verschillende activiteiten in op het gebied van handels- en importbarrières, transportoptimalisatie door consolidatie van goederenstromen en Carbon footprint van materiaalstromen.
Digitalisering
De Nederlandse maakindustrie heeft belang bij een efficiënte informatie- en goederenstroom met haar leveranciers. Informatie dient in een zo vroeg mogelijk stadium in de keten verwerkt te worden voor effectieve beslissingen over gewenste materiaalbehoefte. Binnen Staalfederatie lopen al sinds langere tijd initiatieven die hebben geleid tot standaardisering van Staalfederatieproductinformatie (o.a. ETIM).
Het cluster Industrie richt zich op interessante platforms, waar ondernemers in de maakindustrie met haar leveranciers kan communiceren en waarop leden zich met hun respectievelijke ERP-systemen/web portals kunnen aansluiten. Dit om de informatiestroom zo goed mogelijk met hun klanten te kunnen digitaliseren en schaalvoordelen te kunnen realiseren.
Experts in het cluster
Doelstellingen Cluster Industrie
- Een actieve bijdrage leveren aan een gunstig vestigingsklimaat binnen de Nederlandse maakindustrie
- Samenwerking opzoeken met andere brancheorganisaties of projecten om nieuwe kansen voor onze leden te creëren
- Het thema digitalisering duidelijke handvatten bieden
- Uitvoering geven aan de themakalender zoals opgenomen in het Position paper
Agenda
Wil jij bijdragen aan ons cluster Industrie?
Cluster Industrie zet zich in voor een actieve lobby richting de overheid en in het delen van kennis. Deze cluster bestaat uit leden die elk voor zich specifieke kennis en ervaring hebben met de staalhandel in de industrie. We komen regelmatig samen om te overleggen, nieuwe kennis op te doen en bijeenkomsten te organiseren.
Wil jij bijdragen aan onze cluster, of heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op!